5 zdravých a snadných receptů pro batolata

Každý chce pro své děti to nejlepší, proč jim tedy místo kupovaných přesnídávek, nepřipravit

domácí pochoutku bohatou na živiny a vitamíny

, které prckové v tom nejútlejším věku potřebují?

Výroba vlastní dětské výživy je mnohem jednodušší, než si myslíte. Nevyžaduje téměř žádné dovednosti v kuchyni a chuťově je naprosto skvělá.


Maminky, tatínkové, vyzkoušejte s námi některý z těchto receptů pro batolata od 6 – 12 měsíců:


1) Jablečno – banánové pyré


Ingredience:

  • 2 oloupaná a nakrájená jablka uvařená v páře
  • ½ banánu
  • 2 lžičky vody

Tyto ingredience pak jednoduše rozmixujete v mixéru a máte úžasnou přesnídávku hotovou.


Banánovo jablkové pyré

Zdroj:

blendtec.com


2) Kuře s mrkví a jablečným pyré

Kuře jako takové není příliš chutné. Přidáte-li k němu ale sladkou mrkev s jablkem, získáte úžasně vyváženou směs, kterou si vaše batole zaručeně oblíbí.


Ingredience:

  • ½ lžičky olivového oleje
  • ½ malé cibule, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 350 g mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 250 g nesoleného kuřecího vývaru nebo vody s bobkovým listem
  • 1 kuřecí prso (125 g)
  • 1 malé jablko, oloupané a nakrájené

Cibuli osmažte na oleji do zlatova. Přidejte mrkev, zalijte vývarem či vodou a přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut. Kuře nakrájejte na kostičky a vhoďte ho společně s jablky do vývaru. Opět vařte dalších 10 minut. Pokud jste použili místo vývaru vodu, vyndejte bobkový list a vše pěkně rozmixujte. A co vaše ratolest nesní, můžete vložit do mrazáku na později.


5 zdravých a snadných receptů pro batolata

Zdroj:

annabelkarmel.com


3) Oves, avokádo a špenát

Tento recept obsahuje velké množství železa, jehož zásoby se od 6 měsíců v těle miminka ztenčují. Kromě toho je bohatý také na vápník, bílkoviny, vlákninu a vitamín A a B. Pepek námořník by byl na tento recept jistě pyšný.


Ingredience:

  • ¼ šálku sušených ovesných vloček
  • ¼ Avokáda
  • ¼ šálku špenátu
  • ½ šálku vody, mateřského mléka nebo vývaru

Vločky povařte ve vodě po dobu 10 minut na středním až nízkém plamenu. Často promíchávejte. Přidejte špenát a vařte další 2-3 minuty. Poté všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. V ledničce tento pokrm vydrží 2 dny a v mrazáku 2 měsíce.


Avokádo a oves

Zdroj:

babyfoode.com


4) Zeleninové lasagne

Poté, co jste miminku představili jednoduché kombinace, je na čase seznámit jej s dalšími příchutěmi. Tento recept je vhodný od 8 měsíců.


Ingredience:

  • ½ cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 lžička extra olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • špetka oregana
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 šálek cukety (nebo lilku, špenátu, hrášku), nakrájené na kostičky
  • 2 lžičky bio rajčatového protlaku
  • 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • ½ šálku těstovin
  • 2 lžičky sýru ricotta
  • 1 lžička nastrouhaného parmezánu

V hrnci na rozehřátém oleji osmažte do měkka cibuli. Přidejte česnek, oregano a zamíchejte. Dále vložte mrkev, zeleninu, rajčatový protlak a vývar. Zamíchejte a přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, vložte do hrnce těstoviny a přiklopte pokličkou. Vařte po dobu 10 – 15 minut, dokud není mrkev měkká. Těstoviny se můžou klidně rozvařit, stejně vše na konci rozmixujete. Jakmile jsou všechny ingredience uvařené, dejte hrnec stranou a vmíchejte oba sýry. Po vychladnutí směs rozmixujte. Postupným přidáváním vývaru docílíte té správné konzistence.


Zeleninové lasagne pro batolata

Zdroj:

loveandduckfat.com


5) Květákové medailonky

Tento recept je vhodný pro děti od 9 měsíců výše a věřte, že si ho zamilují. Jedná se o ideální způsob jak vašim ratolestem vnutit zeleninu, kterou by jinak zajisté opovrhly.


Ingredience:

  • ½ květákové hlavy (250 g), nasekaná nadrobno
  • 1 vejce
  • ¾ šálek více zrnné strouhanky
  • 1 lžička sušené petrželky nebo tymiánu
  • ½ lžičky celerové soli (volitelné)
  • 1 šálek strouhaného sýra

Troubu rozhřejte na 180 °C a vložte do ni pekáč s pečícím papírem. Květák uvařte do měkka, nejlépe nad párou. Většinou stačí 5 minut a pak jej usušte. Do kuchyňského robota vložte květák, vajíčko, strouhanku, koření a sýr. Mixujte přibližně po dobu 10 vteřin, do té doby, než se vše pěkně spojí. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat více strouhanky. Nakonec z ní vytvořte medailonky o velikosti lžičky a ty položte na pečící papír. Pečte 10 minut z obou stran. Skladovat můžete jak syrovou směs, tak i hotové medailonky v mrazáku a to po dobu několika měsíců.


5 zdravých a snadných receptů pro batolata

Zdroj:

onehandedcooks.com.au


Pro všechny tyto recepty doporučujeme použít kvalitní potraviny – čili nejlépe bio!

Zdroj:

lifehack.org

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *