čas 16:45 datum 16/06/2019
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Rýžovar není jenom na rýži!
Rýžovar není jenom na rýži!

Rýžovar není jenom na rýži!

Rýžovar není jenom na rýži!

Máte doma rýžovar? V tom případě jste tu správně! Předpokládáme, že v něm připravujete převážně rýži, je to tak? Věděli jste ale, že tuhle šikovnou věcičku můžete použít i k uvaření celého oběda nebo večeře? Navíc nenašpiníte téměř žádné nádobí a nestrávíte půl dne u plotny nebo u dřezu.

.

Rýžovar udělá veškerou práci za vás!

Nechte se inspirovat těmito lahodnými recepty. Věříme, že si na nich pochutná celá rodina!

1) Marinované kuře se špaldou a houbami

Rýžovar není jenom na rýži!

Zdroj: cleaneatingmag.com

  • Počet porcí: 4
  • Příprava: 20 minut
  • Celkový čas: 1h 20min

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 šalotky (nasekané nadrobno)
  • 220 g hub crimini (nakrájené na čtvrtky)
  • 1 šálek farro (špaldy)
  • 1 ½ zeleninového vývaru
  • ¼ šálku čerstvě nasekané petržele

Marináda:

  • 1/3 šálku balzamikového octa
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Jak na to:

1) Nejprve si připravíme marinádu. V misce nebo sáčku smícháme všechny ingredience, dokud se nám krásně nespojí. Do směsi přidáme kuře a po obou stranách ho v marinádě obalíme. Misku zakryjeme fólií, či utěsníme sáček a vložíme do lednice.

2) Rýžovar nastavíme tak, jako obvykle. Na dno nalijeme 1 lžičku oleje, přidáme šalotku, zamícháme a přiklopíme. Vaříme po dobu 5 minut, dokud šalotka nezměkne. Občas zamícháme. Po 5 minutách k šalotce přidáme houby a vaříme dalších 8 minut. Jakmile jsou houby měkké a pustily šťávu, vložíme do rýžovaru farro a za občasného míchání vaříme 3 minuty (nepřiklopené).

3) Nyní přidáme vývar, na směs položíme kuře a zbývající marinádu nalijeme kolem dokola. Rýžovar přiklopíme a znovu nastavíme na program „normální“. Trvat by měl 1 hodinu. Záleží samozřejmě na typu rýžovaru. Kuře se nám uvaří, jakmile teplota dosáhne 74 °C. Na talíři posypeme petrželkou.

2) Zeleninová frittata

Rýžovar není jenom na rýži!Zdroj: justbento.com

  • Počet porcí: 2 – 4

Ingredience:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá červená nebo žlutá paprika (nakrájena na kostičky)
  • 1 malý brambor (nakrájený na slabé proužky)
  • 1 malá cuketa (nakrájená na kolečka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Vaječná směs:

  • 6 velkých vajec
  • 2 lžíce nastrouhaného sýra (jakéhokoliv)
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

Jak na to:

1) Na pánvičce rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje, na který vložíme stroužek česneku a lehce ho opečeme. Jakmile je nazlátlý, z pánvičky ho vyndáme. Přidáme tence nakrájenou zeleninu a na pár minut ji povaříme. Dochutíme solí, pepřem a dáme stranou.

2) Do rýžovaru nalijeme lžíci olivového oleje a rozprostřeme ho nejen po dně, ale i 5 cm po stranách. Vejce rozšleháme (buď v misce nebo přímo v rýžovaru), osolíme a opepříme. Do vajíčka rovnoměrně vmícháme zeleninu.

3) Rýžovar nastavíme jako obvykle. Po skončení cyklu je naše frittata hotová. Před servírováním necháme vychladnout. Frittata vydrží zabalená v lednici po 3 – 4 dny. Výborně chutná jako náplň do křupavé bagetky.

3) Kuřecí biryani se smetanou

Rýžovar není jenom na rýži!Zdroj: nytimes.com

  • Počet porcí: 4 – 6

Ingredience:

  • 450 g kuřecích stehen bez kosti
  • 1 šálek bílého jogurtu (nejlépe plnotučného)
  • 1 ½ lžičky koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli (středně pálivého)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • zázvor (5 cm velký)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá zelená chilli paprička
  • 3 lžíce řepkového oleje, nebo přepuštěného másla
  • 1 ½ misky rýže basmati
  • 6 ks hřebíčku
  • 6 ks lusků kardamom
  • 1 celá skořice
  • 3 šálky kuřecího vývaru smíchaného s ¼ lžičky garam masala
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka šafránových vláken smíchaná s 2 lžícemi smetany
  • 3 lžíce nasekaného koriandru
  • 3 lžíce nasekané máty
  • 1 limetka

Na ozdobu:

  • olej na smažení
  • 1 cibule (nakrájená na kolečka)
  • velká hrst kešu oříšků
  • velká hrst rozinek

Jak na to:

1) Kuře nakrájíme na malé kousky (6 až 8 kusů z každého stehna). V misce smícháme jogurt a sušené koření. Přidáme kuřecí maso, promícháme a dáme stranou.

2) V kuchyňském robotu rozmixujme cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku. Opět dáme stranou.

3) Rýžovar zapneme a necháme v něm rozehřát olej. Jakmile je horký, hodíme na něj cibulovou pastu a vaříme po dobu 15 minut, dokud se nám tekutina neodpaří a pasta nezhnědne. Občas zamícháme a rýžovar nepřiklápíme.

4) Nyní přidáme rýži, celé koření a dobře promícháme. Poté vařečkou uhladíme a navrch položíme kuřecí maso. Pomalu zalijeme vývarem a posolíme. Rýžovar zaklopíme a vaříme, dokud rýže a maso nezměkne. Přibližně 25 minut, záleží na typu rýžovaru.

5) Jakmile máme hotovo (nebo jakmile vařič přepne do funkce ohřívání), zalijeme směs smetanou s šafránem a pečlivě promícháme. Posypeme nasekaným koriandrem a mátou a necháme na 5 minut dusit.

6) A jak připravit lahodnou ozdobu? Na oleji osmažíme dozlatova cibulové kroužky, které vyndáme stranou a necháme okapat. Do stejného oleje vložíme oříšky a rozinky a opět smažíme, dokud nejsou kešu dozlatova opražené. Těsně před servírováním pokapeme biryani limetkou a promícháme. Na talíři ozdobíme čerstvým koriandrem a smaženou cibulkou s kešu a rozinkami.

4) Chilli z černých fazolí

Rýžovar není jenom na rýži!Zdroj: cookingwithmykid.com

  • Počet porcí: 6
  • Doba přípravy: 10 min
  • Doba vaření: 45 min až 1 h

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
  • ½ cibule (nakrájené na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekaný nadrobno)
  • 2 konzervy černých fazolí (propláchnuté)
  • 1 konzervy černých fazolí (nepropláchnuté)
  • 2 lžíce chilli koření
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 konzerva smažených pinto fazolí
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • strouhaný sýr a avokádo (jako příloha)

Jak na to:

1) V rýžovaru zpěníme na olivovém oleji cibuli, přidáme mrkev a česnek a vaříme, dokud mrkev trochu nezměkne. Dále do rýžovaru nalijeme vývar, rajčata, kmín, chilli a znovu jej zapneme, aby nám program začal od úplného začátku. Po 20 minutách do naší směsi vložíme černé fazole a vaříme dalších 20 minut. Jakmile tato doba uplyne, přidáme smažené pinto fazole a vše promícháme. Rýžovar nyní stačí přepnout do programu ohřívání.

2) Podáváme s nastrouhaným sýrem a nakrájeným avokádem.

5) Tofu s chřestem

Rýžovar není jenom na rýži!Zdroj: cookinghawaiianstyle.com

  • Doba přípravy: 5 – 10 minut
  • Doba vaření: 15 – 20 minut

Ingredience:

  • ½ svazku chřestu
  • 170 g smaženého tofu (může být i obyčejné)
  • 1 malá mrkev (nakrájená na slabé proužky)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený nadrobno)
  • 2 lžíce ústřicové omáčky (vegetariáni vynechají)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce japonského rýžového vína Mirin
  • 1 lžíce medu

Jak na to:

1) Do misky naházíme všechny ingredience. Tofu (nakrájené na kostičky) přidáme jako poslední a vše promícháme. Jakmile máme přísady krásně spojené, můžeme přemístit do rýžovaru. Vaříme po dobu 15-20 minut. Servírujeme s rýží.

Náš tip: Pokud patříte mezi milovníky zázvoru, do tohoto receptu se perfektně hodí!

Zdroj: buzzfeed.com

Zkuste například

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta je tradiční italský dezert z vařené smetany, který vypadá a chutná naprosto fantasticky. Jeho …