čas 3:53 datum 23/06/2017
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Slanina, vajíčka, sýr a cibule… už to zní jako velká dobrota. A co teprve když se k tomu přidá křehký korpus! Lotrinský koláč je léty prověřená klasika, kterou ohromíte každého.

Na Lotrinský koláč budeme potřebovat:

  • těsto – můžete koupit listové a nebo udělat vlastní z 200g hladké mouky, 100g vychlazeného másla, špetky soli a vody
  • 6 plátků slaniny
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 3 vejce
  • 1 ½ hrnku mléka
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 ½ hrnku strouhaného sýra (ideálně nějakého dobrého švýcarského)
  • 1 lžíce hladké mouky

Jak na Lotrinský koláč:

1) Pokud se rozhodnete vytvořit si vlastní těsto, smíchejte mouku se solí a přidejte na malé kousky nakrájené máslo a 2 lžíce ledové vody. Velmi rychle zpracuje, aby máslo moc nepovolilo. Vytvořte kouli a tu nechce asi 2 hodiny chladit v lednici zabalenou do potravinové fólie. Pokud chcete proces urychlit, bude těstu stačit 30 minut v mrazáku. Poté těsto rozválejte podle velikost formy, ideální je průměr asi 30 cm.

2) Troubu předehřejte na 230ºC. Těsto zatižte například fazolemi nebo speciálními keramickými kuličkami a dejte péct na 8 minut. Odstraňte zátěž a pečte dalších 5 minut. Korpus vyndejte z trouby a snižte teplotu na 165ºC.

3) V pánvi osmahněte slaninu dokřupava, vyndáme a osušíme. Natrháme ji na kousky a dáme stranou. Na výpeku zesklovatíme cibuli a dáme také na stranu.

4) Ve velké míse smíchejte mléko, sůl a vajíčka. Přidejte slaninu a cibuli. V jiné míse promíchejte sýr a mouku, tuto směs potom přidejte k vaječné směsi. Důkladně smíchejte a nalijte na korpus.

5) Pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut. Před servírováním nechte koláč na 10 minut odpočinout.

Toto je jedna z variant tohoto velmi populárního slaného koláče, náplň však můžete obměňovat podle vlastní chutě a fantazie!

Zdroj: allrecipes.com

Foto: finedininglovers.com

Zkuste například

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta je tradiční italský dezert z vařené smetany, který vypadá a chutná naprosto fantasticky. Jeho …