čas 1:24 datum 21/10/2017
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Indický chléb Naan

Indický chléb Naan

Indický chléb Naan

Naan patří mezi tradiční přílohy indické kuchyně. Tato nadýchaná placka se peče v tandoru či hliněné peci. My si tandor nahradíme velmi horkou litinovou či teflonovou pánví.

Nejčastěji se Naan podává s polévkou nebo indickým kari.

  • Počet porcí: 6 ks
  • Doba přípravy: 50 minut (1,5 – 3 hodiny na vykynutí)

Co budeme na Naan potřebovat:

  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 3 lžičky cukru (rozdělené)
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 vrchovatou lžičku anýzu (volitelné)
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce rozpuštěného másla na potření

Jak na indický chléb Naan:

Indický chléb Naan
Začneme rozpuštěním droždí a 1 lžičky cukru v ¾ šálku teplé vody. Směs dáme stranou asi na 10 minut, dokud nenapění.

.

Indický chléb Naan
Mezitím v míse smícháme mouku se zbývajícími 2 lžičkami cukru, sůl a anýz. Dáme stranou.

.

Indický chléb Naan
Do napěněné drožďové směsi přilijeme olivový olej a jogurt.

.

Indický chléb
Metličkou rozšleháme.

.

Indický chléb
Nyní tekutou směs přidáme do mísy s moukou.

.

Indický chléb
Vše pomocí vidličky promícháme, dokud se nám všechny ingredience nespojí.

.

Indický chléb
Poté si dáme na ruce trochu mouky, aby se nám na ně těsto nelepilo, a uhněteme jej.

.

Indický chléb
Jakmile máme hotovo, přikryjeme misku fólií a dáme na teplé místo na 1,5 – 3 hodiny. Čím teplejší místo tím rychleji bude těsto kynout.

.

Indický chléb
Při vytváření placek vždy posypeme moukou nejen vál ale i těsto.

.

Indický chléb
Z těsta vytvarujeme obdélník, který v případě potřeby opět posypeme moukou. Pak jej rozdělíme na šest stejných dílů.

.

Indický chléb
Každý jednotlivý kousek opět obalíme v mouce, aby se nelepil.

.

Indický chléb
Na mírném ohni rozehřejeme litinovou nebo teflonovou pánev, dokud není velmi rozpálená. Zatímco se nám pánev zahřívá, vyválíme si malé bochníky a z nich pak vytvoříme obdélníkovou placku.

.

Indický chléb
Nyní placku položíme na rozpálenou suchou pánev.

.

Indický chléb Naan
Opékáme, dokud není povrch plný bublin a dno lehce opečené s hnědými skvrnami.

.

Indický chléb Naan
Naan otočíme a pečeme lehce i z druhé strany.

.

Indický chléb Naan
Hotovou placku potřeme rozpuštěným máslem.

.

Indický chléb Naan

Servírujeme ještě za tepla nejlépe s polévkou či kari. 

Zdroj: onceuponachef.com

Zkuste například

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta je tradiční italský dezert z vařené smetany, který vypadá a chutná naprosto fantasticky. Jeho …