čas 3:50 datum 23/06/2017
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Indické máslové kuře
Indické máslové kuře

Indické máslové kuře

Murgh makhani známé také pod názvem: máslové kuře, si získalo na oblibě po celém světě. V kombinaci s naanem se jedná o skvělou pochoutku, na které ujíždí lidé nejen v Indii.

Tento recept vymyslel Kundan lal Gujral, majitel restaurace Moti Mahal v Dillí, která měla během dne nejvíce objednávek na kuře Tandoori a k večeru tudíž spoustu zbytků. Ty Kundan proměnil v neuvěřitelně lahodnou a bohatou omáčku pro další den – Murghan makhani.

  • Doba přípravy: 4 h
  • Doba vaření: 30 min
  • Počet porcí: 3 až 4

Indické máslové kuře – co budeme potřebovat:

První marináda:

  • 450g až ½ kuřete
  • ¾ lžičky citronové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky červeného chilli

Druhá marináda:

  • ¾ lžičky kasoorimethi (sušené listy řeckého sena, pískavice)
  • ⅛ lžičky kurkumy
  • ½ až ¾ lžičky garam masaly

Indické máslové kuře - garam masala

 

 

koření Garam Masala

.

.

  • ¾ lžíce oleje
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
  • ½ šálku hustého tvarohu, jogurtu (nejlépe řecký)

Makhani Masala (omáčka):

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička zázvorovo-česnekové pasty
  • 1 celá skořice
  • 2 zelené kardamomy
  • 2 hřebíčky
  • špetka methi v prášku (semena pískvavice)
  • 1 až 2 zelené chilli papričky (rozkrojené)
  • 4 velká rajčata (rozmixované v mixéru bez slupky a semen)
  • 1 lžičku červeného chilli v prášku (lze upravit dle vlastní chuti)
  • 1 šálek mandlového mléka, nebo mandlové pasty
  • ½až ¾lžičkygarammasala
  • ½ lžíce kasoorimethi
  • ¼ lžíce cukru
  • 80 až 100 ml vychlazené smetany
  • listy koriandru na ozdobu

Jak na indické máslové kuře:

1) Kuřecí maso umyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na nudličky. Dáme marinovat s citronovou šťávou, chilli a solí na dobu 20 min.Indické máslové kuře

2) Po 20 minutách kuře znovu namarinujeme. Tentokrát jogurtem, kasoori methi, olejem, kurkumou, zázvorovo-česnekovou pastou a garam masala a uložíme do lednice nejméně na 3 až 4 hodiny. Nejlépe ale přes noc.Indické máslové kuře

3) Kuře ugrilujeme buď v troubě, nebo na sporáku. U druhé možnosti dáme na pánvičku lžičku másla a přidáme marinádu. Smažíme při vysoké teplotě do té doby, než se nám tekutiny neodpaří. Aby se nám kuře nepřipálilo, musíme ho neustále míchat. Jakmile je kuře uvařené, přendáme ho na talíř a dáme stranou.Indické máslové kuře

4) Rozpálíme pánev s máslem a přidáme suché koření, které osmažíme po 1 až 2 minuty. Pak přidáme zázvorovo-česnekovou pastu, zelené chilli papričky a smažíme další 2 až 3 minuty.Murghmakhani

5) Nyní do pánve přidáme rajčatové pyré, červené chilli koření a sůl. Mícháme a vaříme, dokud se ingredience nespojí a nezhoustnou.

6) Přilijeme 1 šálek vody, methi koření, cukr, mandlovou pastu nebo mandlové mléko. Můžeme přidat ještě trochu vody, kdyby bylo potřeba.

7) Přivedeme směs k varu a vaříme 3 až 5 minut.Murghmakhani

8) Dále do pánve vložíme kuře a povaříme 5 až 7 minut.

9) Ochutíme kasoori methi a garam masalou, povaříme 2 až 3 minuty. Přilijeme vychlazenou smetanu a sporák vypneme.Murghmakhani

10) Nakonec na talíři ozdobíme koriandrem a extra smetanou.

Zdroj: indianhealthyrecipes.com

Zkuste například

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta s lesními plody

Panna Cotta je tradiční italský dezert z vařené smetany, který vypadá a chutná naprosto fantasticky. Jeho …