čas 3:45 datum 23/06/2017
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Domácí hummus
Domácí hummus

Domácí hummus

Poslední dobou se vše točí kolem hummusu a tradičního způsobu jeho přípravy. Když britský časopis The Guardian nastolil otázku „Kdo je vlastníkem hummusu?“, strhla se velká vlna reakcí. Libanonci prohlašovali, že hummus patří jim, stejně tak jako obyvatelé z Jeruzaléma. A podle Wikipedie? Podle ní byla první zmínka o receptu připomínající cizrnovou pastu, jak ji známe dnes, zaznamenána v egyptské kuchařce ze 13. století.

Hummus byl, a stále je, předmětem hrdosti a identity na Středním východě. Dnes už dokonce nepanují jen spory o tom, kdo hummus vynalezl, ale vedou se diskuze i nad tím, kdo ho dělá nejlepší. I my tu proto hovoříme o tom nejkrémovějším a nejautentičtějším hummusu, který lze vůbec ochutnat. Ostatně zkuste náš recept a udělejte si svůj vlastní názor:

  • Doba vaření: 2h 15 min (pokud používáte cizrnu z plechovku – 10 min)
  • Celková doba přípravy: 10 h 15 min (v případě, že namáčíte cizrnu přes noc)
  • Počet porcí: 4 – 6

Co na přípravu Hummusu budeme potřebovat:

  • 425 g cizrny z plechovky (nebo nevařené)
  • 59 mltahini pasty
  • 59 ml citronové šťávy (1 velký citron)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky olivového oleje + extra na servírování
  • ½ lžičky římského kmínu (volitelné)
  • 2 až 3 lžíce vody
  • koření škumpa nebo červená paprika na ozdobu

Jak na to:

1) Cizrnu namočíme přes noc ve velkém množství vody (nejméně dvojnásobek objemu cizrny). Pokud používáme plechovku, krok 1 a 2 přeskočíme.

2) Druhý den cizrnu scedíme a umístíme do středně velkého hrnce. Znovu zalijeme velkým množstvím vody a vaříme po dobu 1-2 hodin. Po uvaření předáme cizrnu do velkého cedníku nad dřezem. Propláchneme pod studenou vodou a rukama ji promneme, abychom z ní odstranili slupku.

3) Do kuchyňského robotu umístíme tahini, citrónovou šťávu a mixujeme 1 minutu. Dále přidáme olivový olej, česnek, kmín a sůl. Robot zapneme na 30 sekund, aby se ingredience spojily. Stěrkou setřeme strany robota a mixujeme dalších 30 vteřin. Nyní přidáme půlku vařené cizrny, nebo propláchnutou z plechovky a mixujeme po dobu 1 minuty. Znovu setřeme stěny robotu a mixujeme, dokud nedosáhneme hladkého a krémového hummusu.Domácí hummusDomácí hummus

4) Pokud je hummus příliš hustý, přidáme do něj 2 až 3 lžičky vody nebo 2 lžíce řeckého jogurtu a znovu rozmixujeme.Domácí hummus

5) Podáváme při pokojové teplotě, nebo o něco chladnější. Pokapeme olivovým olejem, posypeme trochou škumpy nebo paprikou a vychutnáme si ho s naší oblíbenou zeleninkou a teplým pita chlebem.

Hummus vydrží v uzavřené nádobě alespoň týden. Navrch doporučujeme nalít tenčí vrstvu olivového oleje, který náš domácí hummus pěkně utěsní.

Zdroj: inspiredtaste.net

Zkuste například

Indické máslové kuře

Indické máslové kuře

Murgh makhani známé také pod názvem: máslové kuře, si získalo na oblibě po celém světě. …