čas 15:29 datum 21/11/2017
aurora travel agentSecret Recipebest pot racksFreelancer KonokBest Freelancer in Bangladesh
Domů / Jídlo / Baklava
Baklava

Baklava

Tato medová baklava se rozpadá, je křehká a jemná a není přeslazená. Vlastně je to takové nebe ve vašich ústech.

Naprosto si zamilujete ten jemný náznak citronové chuti, která skvěle vyvažuje sladkost a krásně se doplňuje se skořicí.

Je to úžasně chutný dezert a rozhodně se nedá srovnávat s baklavou koupenou v obchodě. Výhodou také je, že si ji můžete upéct dostatečně dopředu, při pokojové teplotě vydrží chutná a čerstvá dokonce až dva týdny!

Baklava – co budeme potřebovat:

  • 454g Filo těsta
  • 230g rozpuštěného nesoleného másla
  • 4 nebo 3 ¾ hrnku jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¾ hrnku vody
  • ½ hrnku medu
  • rozpuštěná čokoláda a nasekané vlašské ořechy na ozdobu

Baklava

Baklava – jak na to:

1) Filo těsto nechte rozmrazit podle instrukcí na obalu (nejlepší je jej nechat přes noc rozmrazit v lednici a potom jej vyndat hodinu před přípravou, aby se dostalo na pokojovou teplotu).

2) Těsto ořízněte, aby se vám vešlo na pekáč. Pekáč (i strany) vymažte máslem.

3) Teď si připravte medovou omáčku. Ve středně velké pánvi nebo rendlíku smíchejte 1 hrnek cukru, ½ hrnku medu, 2 lžíce citronové šťávy a ¾ hrnku vody. Přiveďte k varu na středním plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom snižte teplotu a vařte další 4 minuty bez míchání. Odstraňte z tepla a nechte zchladit, zatímco budete připravovat baklavu.Baklava

4) Ve středně velké míse smíchejte 4 hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů a 1 čajovou lžičku skořice.BaklavaDezert

.

5) 10 plátků Filo těsta dejte na plech na sebe (jeden plátek dejte na plech, potřete ho rozpuštěným máslem a na něj položte další, ten také potřete máslem a takto opakujte se všemi deseti). Navrch rozprostřete 1/5 ořechové směsi (asi ¾ hrnku). Zbylé plátky Filo těsta zatím nechte zakryté vlhkým ručníkem nebo utěrkou.Dezert

6) Přidejte 5 plátků Filo těsta (opět potírejte máslem) a ty pokryjte další vrstvou ořechové směsi. To opakujte 4x. Skončete 10ti plátky Filo těsta (potřených máslem). Máslem potřete i vrchní vrstvu.

(Bude to tedy vypadat takto:

  • 10 vrstev Filo těsta, ¾ hrnku ořechové směsi
  • 5 vrstev Filo těsta, ¾ hrnku ořechové směsi
  • 5 vrstev Filo těsta, ¾ hrnku ořechové směsi
  • 5 vrstev Filo těsta, ¾ hrnku ořechové směsi
  • 5 vrstev Filo těsta, ¾ hrnku ořechové směsi
  • 10 vrstev Filo těsta (i to poslední potřené máslem))

7) Baklavu nakrojte na 4 proužky a potom diagonálně do tvaru diamantu. Pečte na 160°C asi 1 hodinu a 15 minut nebo dokud baklava nezezlátne.Dezert

8) Vyndejte z trouby a ihned po baklavě rovnoměrně rozlijte zchladlou medovou omáčku. Baklavu nechte nepřikrytou úplně zchladit při pokojové teplotě.dezert

Náš tip: Pro dosažení nejlepšího výsledku nechte baklavu 4-6 hodin odležet při pokojové teplotě, aby se sirup dostal do všech vrstev a dezert tak krásně zvláčnil. Baklavu ozdobte oříšky, a/nebo postříkejte rozpuštěnou čokoládou. Uchovávejte při pokojové teplotě přikryté ručníkem, a to 1 až 2 týdny!Dezert

Zdroj: natashaskitchen.com

Zkuste například

Indické máslové kuře

Indické máslové kuře

Murgh makhani známé také pod názvem: máslové kuře, si získalo na oblibě po celém světě. …